De afgelopen tijd hebben we veel te maken (gehad) met tropische temperaturen. Tijd voor wat tips om wijs om te gaan met water in de tuin. Het kwik stijgt nog steeds naar grote hoogte en het blijft voor lange tijd droog. Dat laatste is op zich een verademing na al die regen in het voorjaar, maar tuinplanten en vooral planten in pot op je terras of balkon hebben het zwaar. Misschien jijzelf ook wel. Daarom plaatsten we eerder al tips voor een 'coole' en verkoelende tuin. Wanneer het aanhoudend warm en droog blijft, is het zaak zelf veel water te drinken, maar ook je planten van uitdroging te redden.
Ons tuincentrum in Smilde geeft je graag slimme tips zodat je het meeste uit elke druppel haalt en je je tuin- en balkonplanten hitte en droogte helpt te doorstaan.
7x slimme watertips voor je tuin- en balkonplanten
-
Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel en kan het blad van planten door de zon verbranden.
-
Zet de (zwenk)sproeier één of twee keer in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden. Hetzelfde geldt voor sproeien met de tuinslang. Doe dat zeker minstens een half uur per plantenborder in plaats van elke dag een paar minuutjes. Richt de tuinslang zo veel en direct mogelijk op de grond, want daar moet het water terecht komen.
-
Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net hebt geplant. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op stroomt.
-
Potten en bakken geef je het beste water met een gieter, zodat je gericht op de grond kunt 'wateren' en ook tussen groot blad door de grond bereikt, zoals bij hosta's. Met een tuinslang kan de straal soms te hard zijn, waardoor je aarde wegspuit. Heb je veel potten en bakken op je terras of balkon? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in Smilde.
-
Wanneer je weinig tijd hebt om water te geven of je een weekendje weggaat, kun je de plantenpotten en bakken op een plek in de (half)schaduw zetten. Dan hebben ze minder water nodig.
-
Voor een langzame, maar constante watertoevoer voor je planten in (kweek)bakken en potten kun je ook een lege pet-fles gebruiken. Haal de dop eraf (en doneer die eventueel aan een goed doel, waarvoor plastic doppen en deksels worden ingezameld) en knip de onderkant uit de pet-fles. Steek de fles op z'n kop in de grond en vul deze met water. Dat sijpelt dan beetje bij beetje de grond in.
-
Plaats waterschaaltjes of -schotels onder al je potten en bakken. Daar blijft overtollig (regen)water in staan dat door de wortels van de potplanten kan worden opgenomen. Gebruik daarom alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Breng daar eerst een laag potscherven en/of hydrokorrels onderin aan, want die houden het (regen)water vast.
Denk eraan dat ook je huis- en tuindieren last hebben van de hitte en droogte. Zet een extra drinkbak neer voor je hond, kat, konijnen en kippen en zorg voor schaduw boven bijvoorbeeld het konijnenhok, kippenhok én je wormencompostbak. Veel succes met deze tips!